DP0Q0551

Storm waves- orginal fil

Det er ikke alltid at bilder jeg tar oppleves som interessante når jeg bare justerer lys, kontrast og farger. Men bildet trenger ikke være søppel. Leit etter potensiale og dyrk det, så kan du kanskje få gull av gråstein!

Dette bildet var litt flatt med lite kontrast. Jeg tok det egentlig for å lage det som et svarthvitt bilde, men etter å ha prøvd noen ganger fant jeg ut at jeg måtte få bedre kontrast. Bildet er tatt på lang lukkertid og sjøen som slår innover land er spennende lengst ute på neset, men lengst inne er sjøen flat og litt kjedelig.

Jeg valgte derfor å jobbe med bildet i Photoshop. Jeg malte bort busken til høyre og malte på skum og hvite partier lengre innover mot nedre venstre hjørne. Jeg fjernet også noen urolige parti lengst nede i bildet.

Bildet ble så behandlet videre i Silver Efex Pro 2, som er en svart/hvitt plugin til Lightroom (fungerer også som standalone). Her la jeg på struktur globalt og gjorde det hvite skummet enda hvitere, samt tilførte enda mer struktur.  Selv om det er et svart/hvitt program, kan jeg tilbakefremkalle farger selektivt. Dette ble gjort på sjøen og på berget. Til slutt gjorde jeg de mørke partiene i sjøen enda mørkere.

Tilbake i Photoshop ble disse endringene lagret som et eget lag, oppå laget slik bildet var før jeg eksporterte det til Silver Efex. Himmelen på det øverste laget hadde nå for mye struktur/korn og for lite farge. Jeg valdte derfor å viske bort himmelen i det øverste laget. Til slutt definerte jeg svart, grå og hvit-nivå i bildet, før jeg lagret bildet tilbake i Lightroom. I Lightroom valgte jeg å male på mindre clarity på berget.

Resultatet ble slik:

Hva er så budskapet mitt? Ja takk til ukritisk redigering og manipulering? Nei, hvert bilde må vurderes individuelt og kanskje det er flere måter et bilde kan redigeres på, som gjerne gir helt forskjellige sluttresultat? For meg er det ikke alltid viktigst å gjenskape virkeligheten, men å skape bilder som vekker følelser hos seerne.